BBQ ribsit


Kun ei sitä muutakaan tekemistä lauantaiks keksinyt niin ribsit väkästin. Tällä kertaa tein ne villisiku
pikkupossun kyljistä. Prosessi on periaatteessa melko yksinkerainen:

1. Ammu siku
2. Ota kyljet talteen
3. Kypsennä
4. Nauti

Siin se. Noh, jos nyt kuiteskin vähän kertois ainakin mitä tuli tehtyä tuossa vaiheessa kolme (3)
Otin possun kyljet pakkasesta sulamaan. Otin myös kauriin kyljet sulamaan, kerron tuonnenpana lisää. Pari vrk:ta jääkaapissa on aika hyvä aika sulatukseen.


Esikypsennys:
Otin kyljet jääkaapista huoneen lämpöön parituntia ennen kuin aloin esikypsentämään tai no kyllä ne ihan kypsäksi kypsennän. Esikypsennyksen teen Bradleyn Smokerissa, johon säädän uunin lämpötilan semmoseen 110°C (säätö tehdään Fahrenhaiteissa ja muunnetaan sitten nappulan painalluksella Celsius asteiksi) ja ajaksi säädän reilu pari tuntia, silleen et liha irtoaa mukavasti luista. Sitten loppupuolella tuota kypsennystä pistä savua puolisen tuontia. Tällä kertaa käytin hickorya mutta leppä toimii myös mainiosti. Ja sitten niihin kauriin kylkiin, joissa ei oo lihaa juuri nimeksikään mutta niistä saa mainiota makua liemiin ja kun Smokerissa oli tilaa niin kypsensin ja savustin nuokin sit samalla kertaa.


BBQ ribsi soosi:
Laitan tähän pari itselleni vakiintunutta ja maukkaiksi todettua reseptiä. Soosihan se on joka noille  ribseille sen maun antaa.

BBQ se raikkaampi versio:
3dl sokerikolaa
0,5dl soijaa
0,5dl punaviinietikkaa
0,5dl chiliketsuppia
2rkl worchesteria
1tl kuivattua timjamia
Kaikki ainekset kattilaan, kuumenna ja keitä miedolla lämmöllä, kunnes sakenee siirapiksi. Kiitos ystävälleni Juhalle tästä reseptistä.

BBQ-kastike ribseille Weberin tapaan (perinteisempi)
2-3 kynttä valkosipulia hienonnettuna
1/2 tl chili-jauhetta
1/2 tl juustokuminaa eli jeeraa
1,6 dl (2/3 cups) ketsuppia
0,8 dl (1/3 cups) kolajuomaa
2 rkl soijakastiketta
2 rkl siideriviinietikkaa
1/4 tl mustapippuria myllystä
oliiviöljyä

Kuumenna öljy pienehkössä kattilassa ja lisää valkosipuli, chili ja jeera. Freesaa sekoitellen puolisen minuuttia ja lisää sitten loput ainekset. Sekoita ja hauduta miedolla lämmöllä viisi minuuttia.

Viski tujaus tekee terää kummallekin soosille. Ja ystäväni Arin sanoin Jack Danielskin käy jos ei raski viskiä laittaa. Tällä kertaa tein tuon perinteisemmän version vähän tietysti tuunaten :)




Viimeisenä vaiheena ennen ribseistä nauttimista grillaan ne Weberin Performerilla (kaasusytytteinen hiiligrilli) ja samalla valelen ne tuolla soosilla varoen soosissa olevan sokerin käräyttämistä, antaa sellaisen kitkerän maun :(. Tommonen 10-15min. on aika passeli aika.



Voishan niissä pikku possunkin kyljissä vähän enempi sitä syötävää olla.



Kommentit

  1. Herkullisen näköistä settiä! Tuo Bradley Smoker on kiinnostava kapistus. Tekisitkö siitä jossain vaiheessa pienen esittelyn?

    VastaaPoista
  2. Kiitoksia Tapio. Voisinhan tuosta Bradley Smokerista esittelyn väkästää kunhan vain inspis iskee. On se sen verran kiva laitos etta kehtaa esitellä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit