Peuran kyttyytä


Saarenmaan reissun jälkeen  vuorossa oli valkohännän kyttyytä, hirvihommat oli jo pulkassa eikä muita reissuja ennen tammikuun 2012 loppua ollut suunniteltu. Heti alkuun sellainen huomio että valitan saaliskuvien puutetta, yritän tulevaisuudessa parantaa tapani mikäli saalista siis tulee.

Meitä on kolmenhengen peuranmehtuu porukka ja pääsimme kartanon maille hirvestäjien jälkeen. Hoidamme myös, niin kuin hyviin tapoihin kuuluu, peurojen talviruokinnan ja muunkin riistanhoitotyön ja vaikka ei hyviin tapoihin kuuluisikaan niin tekisimme kuiteskin.

Olin päässyt koppiin hyvissä ajoin ja luntakaan ei ollut maassa. Koppi oli sen kokoinen, että tälläinen ei mikään tuulen -piip- vinkuheinä, saa itsensä lähes kenkälusikalla sisään sovittaa. Aikani luontoa kuunneltuani ja tyhjyyttä katteltuani näin noin 300m päässä poikittaisessa liikkeessä olevan komian peuran hahmon ja aattelinkin että oli se uljas, millaisethan sarvet sillä olis ollut? Ihan vain paljailla silmillä tiirasin piilarit apuna. Tuosta tapahtumasta noin varttin päästä huomasin että kukas se oikeen mua yrittää tunnistaa ja viritin varovasti Blaserin D99:n ja katsoin tähtäimen läpi et mikäs se siellä. No peura peijoonihan se ja kun tuli sopivasti hollile ni puristin ja 9.3x62 Oryx sai purtavaa.

Ilmoitin jahtivoudille ampumisesta ja että peura olis nurissa ja meen katsomaan kaadolle. Siellähen se komia pukki oli maassa. Pukilla oli lähes 1.5 cm, joo'o luit oikein, sarvet vaikka ruho oli iso ja uljas. Sitten toinen mihin kiinnittimme huomiota oli rasvan määrä kun peuralta takkia otettiin pois. Sitä oli paljon eli ei ollut enää tainut jaksaa leidien perässä kirmailla.

Samasta kopista tuuppasin nuriin myös pukkivasan paria viikkoa myöhemmin. Oli tänä vuonna nuo vasat saaneet hyvin ruokaa, sen verran nopsaan olivat kasvaneet. Harmikseni pitää todeta että kaikkia peuralupiamme emme saaneet käytettyä kovasta yrityksestä huolimatta mutta joskos olisivat ensi syksynä vähän tuhdimpia nuo valkohäntäkauriit :)

Kuva riistakamerasta: Tälläinen siellä elokuussa liikkui.
Muistoja vanhemmilta ajoilta

Kommentit

Suositut tekstit