Pähkäilyä kameroista
Pyydän heti alkuunsa nöyrimmästi anteeksi työnantajani puolesta että on tullut liian harvakseltaan blogia päivitettyä.

Mutta eiku asiaan:

Jotkin meistä haluavat syystä tai toisesta tallentaa myös muitakin muistoja kuin vain trofeita kokemastaan. Mahdollisuusksiahan olisi vaikka mitä mutta tällä kertaa rupesin pähkäilemään noita digitaalisia kuvanottoaparaatteja. Mitä ominaisuuksia voisi luonnossakulkija arvostaa kamerassaan.

Ensimmäiseksi tulee mieleen että kameran pitää olla mukana, muuten ei niitä kuvia tule otettua. Hmmmmm, luontovalokuvaajalla, joka keskittyy valokuvaukseen, taitaa olla kuitenkin "hieman" erilaiset vaatimukset kaluston suhteen kuin metsästäjällä, kalastajalla tai metsän muita antimia keräävällä henkilöllä. Taidanpa keskittyä hajatelmissani, hatarissa ajatelmissani, tuohon metsästäjäkalastakerilijä sektoriin. Tosin kyllä siitäkin sektorista löytyy enemmän ja vähemmän valokuvaksen vakavasti ottavia, joten kyllä jokaisen on kohdallaan ihan ite mietittävä mitä haluaa mutta toivottavasti voin jotakin antaa tähän mietintään.

Eli siis kameran pitää mukana, mutta myös helposti saatavilla. Jos kamera on repussa tai edes paikassa, josta se pitää kaivaa esille menetetään monta hienoa hetkeä niin valokuvina kuin hetkinäkin kun kaivamme sitä kameraa jostakin syvältä. Eli siis se helppo paikka voi olla esim. huosujen reisitasku tai takin taskut, joihin pääsee nopeasti ja helposti. Kameran pitäisi sopia siis taskuun tarpeeksi väljästi.

Vesitiiviys, eihän siitä haittaakaan ole mutta mitenkäs on kännykkäsi laita? Mielestäni samat vaatimukset kännyllä kuin kamerallakin tässä suhteessa.

GPS paikannustiedot. Tämä on ominaisuus, jonka merkityksen tajuaa vasta muutaman vuoden päästä kun katselee valokuvia vanhoilta reissuiltaan. Yksi seikka mikä tässä kuitenkin pitää ottaa huomioon on virrankulutus. Itselläni huonoja kokemuksia Pentax:n WG-1 mallista. GPS päällä imaisi akun tyhjäksi vajaassa metsästyspäivässä :( Toivottavasti ovat saaneet tuon kulutuksen hallintaan WG-2 mallissaan. Muuten tuo kamera oli mainio.

Salama, mielestäni se pitää olla. Se että onko yhdysrakentinen tai erillinen ei vaikuta hetken menetykseen muuten kuin siten että jos tuo erillinen salamalaite on unohtunut matkasta. Salamaahan tarvitaan usein juuri hämärässä/pimeässä kun halutaan ikuistaa se kaato, joka on koirien ja äijien kanssa on löydetty muutaman tunnin etsintöjen jälkeen ;D

Kuvan laatu, tämä on sellainen kysymys että vain sinä tiedät vastauksen. Jos minä päättäisin sinun puolestasi niin suurin osa halppisdigeistä jäisi ostamatta.

Zooooooooomi. Käytännössä ilman tukea, käsivaralta kuvatessa, jos haluaa teknisesti OK laatuisia kuvia, en yli 150mm (35mm/kino vastaavuus) polttoväliä suosittele käytettäväksi. Tällöin sulkimen ajaksi pitäisi valita 1/150 sek. tai lyhempi. Kuvavakaimet tietysti tilannetta vähän auttavat mutta unohtaisin nuo überpitkät telezoomit. Paras zoomi on jalat ja kuvakin paranee huomattavasti kun olet päässyt sopivalle etäisyydellä kohteesta ja saanut vielä siitä kuvankin :D

Kuvat kamerasta talteen. Yleisimpiä kuvien siirtotapoja lienevät suoraan muistikortilta siirto tietokoneelle (vaatii muistikotinlukijan ja mahdollisesti kaapelit) sekä suoraan kamerasta siirto tietokoneelle, joihin myös tabletit yms. luen, USB:n kautta (vaatii mahdollisesti kamera kohtaiset kaapelit). Multimediaviesti on hyvä konsti ilmoittaa kaverille, joka ei jostain syystä päässyt matkalle mukaan, millaisia kokemuksia paitsi jäi :D (vaatii kännykän jossa on kamera taikka tavan siirtää kamerasta kuvat kännykkään). Netin fotoalbumit ja virtuaali verkkolevyt ovat kanssa mielenkiintoisia paikkoja mikäli haluaa kuviaan kavereilleen jakaa. Itse olen tykästynyt SkyDriveen sekä Google Driveen. Facebookkia ei tässä yhteydessä saa unohtaa! Noista kuva albumeista en ole itselle sopivaa löytänyt vielä, aina jokin asia niissä tökkii liittyen kuvien laatuun, käytettävyyteen, kenelle näkyvät jne. 

Niin se lopullinen kysymys, jonka myyjälle usein esitän: "Mikä itselläsi on?" Se antaa minulle sen varmistuksen millainen myyjä on ja mitä se/hän myy.

Silloin kun lähden metsästämään tai kalastamaan mukanani on kännykkä, jossa on kohtuullinen kamera. Se mahtuu taaskuun hyvin, se ei vie kohtuuttomasti virtaa, siinä on GPS, sillä saa kuvat helposti jakoon ja sen saa tarvittaessa nopeasti esille kuvanottoon. Ase tai kalastusvälineet kulkevat silloin käsissä.

Mutta jos lähden vain samoilemaan ja tarkoituksena kuvailla on mukanani järkkäri. Mielestäni kennon koon merkitystä ei sovi väheksyä mikäli luonnon värit haluaa saada talteen mahdollisimmän todellisina, kaikki eivät tosin nää värejä samanlailla. Aseet ja kalastusvälineet kulkevat silloin repussa mikäli liikun sellaisilla mailla sopivaan aikaan.

Kännykän virkaa minulla metillä toimittaa Nokia 808 PureView, jossa on ihan kohtuullinen kamera ja sitten samoilemaan lähtiessä olalla roikkuu Nikonin D800E.


Pari huomioo/neuvoo/vinkkiä:

Mikäli kännyä ostaessa ei kännykän kamera ole ollut se tärkeä asia niin nou hätä mikäli kännykässäsi on USB-OTG liitin, niinkuin viimeisimmissä Nokian Symbian tuotteissa ja kamerasi tukee USB massamuisti tilaa kuten esim. monet Panasonicit (pokkari Leicat) ja Sonyt.
Tässä oli minun lempi yhdistelmäni ennen Nokia 808:a. Salonkikelpoinen Nokia 700 & CA-157 USB-OTG adapteri ja Panasonic DMC-ZX1 & USB-kaapeli. Jostain syystä ei nuo uudemmat vastaavat Panat ole innostaneet minua niin että käyttöön olisin ottanut. SD-kortti, joka tuohon kameraan sopii, on verrokkina.

Kameraa valitessa kannattaa katsoa kuinka valovoimainen linssi on eli siis se F-nummero objektiivissa. Mitä pienempi numero sitä vähemmän tarvitsee valoa eli siis sitä hämärämmässä saa kuvan. Toki muutkin objektiivin ominaisuudet vaikuttavat kameralla otettujen kuvien laatuun.

RAW kuvien tallennus mahdollisuus antaa viitteitä paremmasta kamerasta mutta ei ole sen tae eikä välttämättömyys.

Ainoastaan sinä itse tiedät millaisella kalustolla haluat kuvata milloinkin ja mikä on sinulle se riittävä kuvanlaatu. Jos haluat sen halvimman kameran mene ja osta se mutta älä sitten myöskään kysele viisaammiltas et mikä kannataa ostaa. Kulutat vain paskan jauhannalla heidän kallista aikaansa. Aloita mielummin keskustelu sillä että mitä ominaisuuksia kaverisi on arvostanut omassa kamerassaan ja mitä ominaisuuksia hän korjaisi ja mitä haluaisi lisää mutta älä kysy mikä kamera sinulle sopii jos vain se halvin on mielessäsi. Tämä on vähän kuin haulikon ostoa, se mikä sopii toiselle ei välttämättä sovi alkuunkaan toiselle. Ymmärrän toki että kun aloittaa jotakin niin pitää kysellä kaikenlaista ja oppia ja se on OK. Mutta jos on jo päättänyt sen halvimman ostaa niin oikea kysymys voisi olla että tietääkö kukaan mistä saisi halvimmalla kameran PISTE! OHO, meinas taas ruveta kiehuun :D

Ja sitten se oleellisin ja tärkein vinkki: Ilman kameraa ei saa valokuvia.Kommentit

  1. Haaste!

    http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com/2012/11/haastava-haaste.html

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit